zondag 2 juni 2013

Ancient Bristlecone Pines

30 mei

We staan vroeg op, ontbijten op onze kamer en checken uit. Het blijkt dat we de sleutelkaarten met filmposterafbeeldingen als souvenir mogen houden. 


Gezicht op duinen vanuit de parkeerplaats bij ons motel
Daarna rijden via een kleine maar goed begaanbare dirtroad naar de vlakbij gelegen trailhead van de trail in de Mosaic Canyon. Ondanks het vroege tijdstip is het al 38 graden, warm dus en een rugzak met veel waterflesjes gaat daarom mee. Ook de hoeden zitten weer op de juiste plaats, dat wil zeggen op het hoofd.
Het begin van de trail is het mooiste stuk. Delen van de wand lijken op marmer. Na zo'n twintig minuten lopen komen we op een soort open vlakte waar de schaduw ver te zoeken is. Hier keren we om.
Stovepipe Wells gezien vanaf het trailhead bij Mosaic Canyon
Als we weer bij de auto terug zijn, rijden we eerst naar de General Store bij Stovepipe Wells.

En daarom is het zo warm in Death Valley; informatiebord bij Stovepipe Wells Store
Daar doen we wat inkopen en halen een zak ijs (gratis bij een overnachting in Stovepipe Wells) en rijden dan richting de Ubehebe Crater.Onderweg komen we nog langs de scenic stop waar Martin vermoedelijk zijn leesbril verloren heeft. Mocht hij hem inderdaad daar verloren zijn, dan zal hij ongetwijfeld geplet zijn door stoppende auto's, maar we besluiten toch om er even te stoppen en te kijken. Op de weg zien we echter geen geplette bril liggen maar als ik naar de duinen kijk - het is ten slotte een scenic punt - zie ik opeens een bril op een steen liggen. Iemand heeft de bril blijkbaar gevonden en hem in veiligheid gebracht! Dankbaar pakt Martin hem.
We gaan vandaag als eerst naar de Ubehebe Crater, gelegen in het noordoosten van Death Valley. In dit deel van het park zijn we nog nooit geweest. We blijven er maar kort. We hebben geen zin om met deze hitte in de krater af te dalen. Dit mede onder het motto dat je watervallen van onderen moet fotograferen en kraters van boven.
Daarna verlaten we Death Valley. De krater lag op onze oorspronkelijke route maar omdat het benzineverbruik zo hoog lijkt dat we twijfelen of we het via deze route rechtsom wel gaan halen, besluiten we om toch maar linksom via Lone Pine te rijden omdat op deze route in ieder geval benzinepompen zijn. Van rechtsom wisten we dat niet. Onderweg stoppen we nog even voor een sanitaire stop bij een toiletgebouwtje bij het Father Crowley viewpoint. De vraag is echter of je hier wel lekker zit. De deur is doorzeefd met kogelgaten.
We tanken in Lone Pine omdat het in Panamint Springs zelfs nog duurder is dan in Furnace Creek (6 dollar, tegen 5,50 dollar per gallon in FC).

In Big Pine nemen we de afslag naar het Ancient Bristlecone Pine Forest om daar een wandeling te gaan maken tussen de oudste bomen ter wereld. Er groeien daar bomen van meer dan 4000 jaar oud. Sommige bomen begonnen hier al te groeien voordat men met de bouw van de piramide van Luxor begon en dan bedoel ik niet die in Las Vegas maar in Egypte

Vanaf Big Pine is het een uur rijden naar het Visitor Center bij het Ancient Bristlecone Pine Forest. We stijgen naar bijna 10.000 feet. Je hebt er een prachtig uitzicht dat ons aan Zwitserland doet denken. Alleen daarvoor zou je er heen moeten gaan, maar nog veel mooier zijn de bomen zelf. Op aanraden van een alleraardigste ranger - hij laat ons eerst een zeer instructieve film over de bomen zien van zo'n twintig minuten en loopt daarna met ons naar buiten om uit te leggen waarin de Bristlecone Pines verschillen van de andere dennenboomsoort die hier groeit - lopen we de Discovery Trail, een wandeling van ongeveer een mijl. Onderweg zien we de meest fantastische bomen staan. Voor de oudere bomen zien er met hun kromme, deels dode takken - sommige bomen zijn al 2000 jaar bezig om dood te gaan maar in een enkel takje zit nog leven - schitterend uit. We blijven maar foto's maken. Dit is echt een heel mooie wandeling, één van de mooiste van onze vakantie, een absolute aanrader.

Uiteindelijk rijden we pas om half zes weg hier. We rijden door tot in Mammoth Lakes, waar we een kamer vinden in de Motel 6 waar we zeven jaar geleden ook al eens een keer overnacht hebben; we zijn echte 'regulars'. We hadden niks gereserveerd maar ze blijken nog een kamer te hebben; 85 dollar voor de kamer; 3 dollar voor internet. De dame van de receptie vertelt dat de beren in de omgeving tien weken eerder dan normaal wakker geworden zijn, en dat we daarom al ons voedsel uit de auto moeten halen en in de kamer moeten zetten. Dat doen we dus maar, een goede gelegenheid om de auto eens uit te mesten.Als we daarna uit eten gaan bij de Italiaan aan de overkant nemen we voor de zekerheid een zaklantaarn mee voor de terugweg in het donker. Maar geen beer gezien.


Overnachting: Motel 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten